Solni cvet Nekategorizirano Za vsako predelavo vozila je obvezna homologacija

Za vsako predelavo vozila je obvezna homologacijaHomologacija vozila je obvezna, če se želite z njim voziti po naših cestah. Če policist ugotovi, da je v cestnem prometu vozilo, ki je predelano tako, da ne ustreza tehničnim normativom, ki jih določa proizvajalec, in ta predelava ni vpisana v homologacijski kartonček, takšno vozilo izloči iz prometa in mu odvzame tablice.

Zato je pomembno, da se pred kakršnokoli predelavo vašega vozila temeljito pozanimate o postopku homologacije. Ta poskrbi, da so vse spremembe na vozilu opravljene tehnično brezhibno, s strani usposobljenih izvajalcev in v skladu s tehničnimi predpisi proizvajalca vozila.

Homologacijo ureja pravilnik o ugotavljanju skladnosti vozil

Pri homologaciji gre za postopek, s katerim se dokazuje, da vozilo tehnično ustreza vsem zakonskim predpisom in predpisom proizvajalca. Tudi, če se odločite za menjavo platišč, je potrebna homologacija vozila. Zato ni vseeno, kako opravite določene predelave na vašem vozilu. V tem primeru se preveri, ali platišča po velikosti ustrezajo tistim, ki jih je za določeno vozilo predvidel proizvajalec. 

Če želite homologirati vaše vozilo, je najbolj pomembno, da to opravite pri pooblaščenem izvajalcu, ki bo vgradil ustrezne dele. Za vse vgrajene dele in spremembe morate v postopku homologacije priložiti tudi ustrezna potrdila. Če tega ne storite, potem homologacija ne bo uspešna.

Homologacijski kartonček vsebuje vse podatke o homologaciji vozila

Zbrani tehnični podatki o vozilih in njihovih predelavah so vnesene v centralni register vozil. Tako se homologacija vozila preveri pri vsakem tehničnem pregledu, zato morate imeti s seboj tudi homologacijski kartonček. V njem so zapisane kakršnekoli spremembe, ki so bile opravljene na vozilu.

V primeru, ko predelava ni vpisana v homologacijski kartonček, s tem kršite zakon. Vašega vozila v takšnih situacijah niti ne boste mogli registrirati, če pa vas ustavi policist, boste med drugim morali plačati tudi denarno kazen. V izogib temu je za vsako vozilo potrebna homologacija.

Related Post